Blogger Templates

Sabtu, 28 April 2012

~As A Student~

5 pekara yang buat aku rasa tertekan

  lagu blog yang ain pilih bukan bertemakan apa-apa..cuma atas dasar suka sahaja...
ye la tu kan??kau ea je kan la.. walaupun kau rasa tak betoi..hahaa..

- Assignments oh Assignments..

Enam subject ain amek semester nie jadi lebih kurang 8 asgement la yang ain kena buat. Group asgemnt ada 5 semua keja luar. satu projek ilmiah tahun akhir, 2 asgement individu.. korang tahu la kan betapa siksanya nak siapakan benda alah nie... bagi la setahun pun takkan siap kalau selagi tak sampai tarikh hantar hahaha.. yang penting kerja last minit lagi perfect dari keja seminggu awal..apa pendapat korang?? ye tak ain cakap nie.. alah korang pun macam tu gak kan..siap tak tido ag punya nak siapkan..ada kot yg tertonggeng-tonggeng.. ada yang p tongkat mata dia dengan tudung pen..hahaha adat ar as a student..tak dapat rasa dah pas nie.. sungguh weh ain dah terasa betapa rindunya waktu itu...cewah lempang kau laju-laju baru sedar kot..hahaha..

- Susun Jadual

Pasal susun jadual korang tak payah la puji muji ain nie..ain memang rajin buat jadual sebab nak tengok ada tak ruang nak balik kampung, biar ar baru semalam sampai kampus. apa yang penting jadual tu mesti ada..dalam jadual tu mesti ada love-love.. mesti ada tarikh bila hantar asegment.. apa kena buat..bila nak kumpul..ada segala bagai la..hahaha.. walau dah dekat nak exam ain tak runsing pasal exam.. yang dia sibuk duk pikir nak balik kampung.. slumbernye la kan hidup budak ain nie..mai kita pakat p sekeh kepala dia nak???hahaha... ; P jadual yang dah di buat dah siap so ada la ruang untuk ain balik kampung.. kalau takde pun ain akan pastikan ain akan balik kampung.. apa apa pun semua kerja perlu di selesaikan terlebih dahulu..korang tahu la kan ain nie kalau ada masalah bila dia dapat balik kampung segala masalahnya dia tinggal tah kat mana..atas puncak banjaran titiwangsa kot..hahahaha..biar sampai sana dah jauh malam dan ain sendiri pun kadang-kadang tak sedar dah sampai dekat kawasan tu..hahaha..yepiiiiii!!!! minggu nie balik kampung..werk jangan jelous!!

Masalah Kesihatan

 Sedia maklum la kalau dah sibuk buat segala bagai sampai makan pun tak terjaga, ubat lagi toksah duk tanya la.. memang lupa habis terlalu bersemangat buat segala bagai. bila lewat makan mula la sakit kepala..badan jadi lemah.. bila makan ubat dah tak boleh lega.. nie kalau dokter tu tahu mau dia bagi mandi air ubat..hahaha.. makan ubat main-main..ya Allah bukan ain tak mau makan selalu tapi pahit ya amat...pokok bunga ain je yang mampu makan ubat tu..haha tu pun ain paksa..hahaha..nie kalau dokter tahu mau dia cucuk ain dengan jarum yang besar sekali..aduh takut...please jangan bagitau dokter ye...hahaha tau kau takot ye ain... tu belum selsema, sakit kaki, demam segala bagai la..huhuhu..kesian!!!

- Keadaan Bilik

Usah di kenang la keadaan bilik ain.. dah rupa tongkang pecah..tak pun titanic pecah okey lagi..hahaha.. meja dah macam kilang kertas.. katil dah macam kedai baju bundle.. hahaha..main campak je dalam seminggu nie.. mana sempat nak kemas keluar pagi balik tengah malam..nie kalau la bakal mak mertua mai tengok bilik ain mau pengsan 8 hari..hahaha.. tapi dia amek gak jadi menantu..tapi siap ar dia trainee kau macam kerbau bajak tanah ar..hahaha..mak mertua kusayang jangan buat macam tu ye..ain dak rajin tapi sibuk sangat minggu nie..ceh bajet kau dah ada bakal mak mertua..hahahaha..drama je lebih budak ain nie..

- Meidterm vs Final Exam

Study dan study dan study... biar sampai bila pejam mata terbayang satu-satu slide yang lecture ajar.. wuek..wuek..wuek.. dah kalah orang mengandung dah ain rasa sebab tak larat nak baca nota. baru start dua midterm ain dah macam nie..kalau seminggu punya exam mau pengsan pa..hahaha.. tah la semester akhir nie rasa macam tak bermaya je..hahaha..banyak kau punya cengkadak.. mau kena cium kalau bising malas study.. maaf ye Encik Boboy..(boboy la pulak).. sebelum p test kena mesej bagitahu ce..ce..ce.. macam mintak restu lagak nya.. bila dapat mesej gudluck k.. mau lompat bintang 44 kali..suka sangat-sangat..biar baca nota tak habis mana pun..haha..semangat tu kena ada..hahaha.. apa apa pun lepas balik kampung tumpu study untuk final exam..doakan ain berjaya menghadapinya..tak berapa hari je lagi..peuw...terbang ikot angin..lalalalala...

cepat sekeh kepala dak nie...

~selamat kembali ke destinasi anda..jumpa lagi lepas nie dalam segman niang pokok nyok merapik~
chow cinchow..ain nak p makan air cincau..sapa nak join???
chop!!!.. tahniah buat kawan ain cik miya yang telah naik pangkat nya ye semalam..selamat naik pangkat jadi PUAN ya PUAN MIYA MELISSA...hahaha ain muda lagi sebab masih guna title CIK..hahaha..
~selamat pengantin baru buat miya dan pasangan azmi~


Sabtu, 21 April 2012

Kehidupan Yang Indah

Assalamualaikum....
bersua lagi kita dalam blog yang seba huru hara mengenai aktiviti, perasaan dan segalanya...
banyak story mtory yang Ain kongsi tapi kesuntukkan masa sekarang nie. banyak aktiviti luar.

TUNGTANGTUNGTANG HIDUPKU


Dalam kehidupan nie ada banyak benda yang kena tempuh. kadang kala tak tertanggung rasa...
  • Setiap yang mula akan berakhir...PERPISAHAN..  benda yang kita tak sangka dan tak dapat duga.. kalau dah tahu yang kita dah tahu yang kita bakal berpisah takde la sedih sangat sebab mesti kita dah buat preparetion siap-siap.. siap tetapkan reunion ker hape.. nie berpisah tanpa sebab yang buat ain terasa, terasa sangat kehilangan nya..macam-macam kena fikir.. apa-apa pun segalanya dah selesai.. yang diluar kemampuan tu tak perlu la untuk sibukkan diri.. cuma mampu berdoa yang terbaik untuk mereka-mereka dan mereka...(bukan pentingkan diri sendiri ye..)apa yang pasti ain kena terima setiap apa yang berlaku..semangat dan kekuatan untuk teruskan segalanya telah di peroleh.."belajar untuk ilmu ke untuk dia?"buat ain terfikir...

  •  perjalanan hidup nie banyak benda kena buat.. KESIBUKKAN.. as a student, faham-faham la ye..kalau tak faham meh sini Ain lempang bagi sedar.. tapi lega sikit sebab ada beberapa agsment dah selamat disiapkan dan di hantar.. walaupun macam tu ada benda ag yang kena buat.. yang siap tu dua tiga..yang tinggal ada kot lima enam..hahaha mau kena campak dalam longkang kalau Ain bersenang lenang atas segala kerja yang tak siap ag tu.. tahun nie je lagi nak bergelar pelajar..tahun depan tak tahun tak pasti lagi.. InsyaAllah kalu ada rezeki sambung lagi..(mak Ain kat kampung tuh da bising kot)

  • kisah pasal sambung belajar.. BELAJAR dan BELAJAR.. ada la satu hari nie buka fesbuk ada pulak yang tag dekat fesbuk group tentang permohonan sambung belajar.. apa lagi semangat untuk belajar tu tinggi dalam diri.. so gediks la nak sambung lagi.. biar pun nak habiskan semester untuk ijazah terlalu perit ada hati nak sambung master..(campak dalam parit depan rumah bagi sedar cepat sikit) ala biar la tengah semangat nie.. orang pertama untuk minta pendapat, mesti la abah, kedua mama, ketiga Mr Chaming dan kengkawan...nak tahu apa kata mereka???
 kata ABAH:
Ain: abah, kak nak sambung belajar ag pas nie leh tak?
Abah: bagus..bagus..sambung lagi...
Ain: abah sponser la kali nie..
Abah: boleh..boleh..boleh..

kata MAMA:
Ain: ma, kak nak sambung belaja ag pas nie..
Mama: belajar lagi..asik belajar je.. bila nak habis?
Ain: hehehe..dua tahun je lagi..bukan lama pun...
Mama: ye la dua tahun..orang dah duk tanya hampa bila lagi...
alalalalala dah start dah.....

kata Mr Charming:
Ain: awakkkk, pas nie saye sambung belajar ag okey tak?(hakikat sebenar kau-aku je..)
Mr: ok la tu..g je sambung belajar...rugi kalo tak belajar...
Ain: tapi kan mama suh pikir dulu...
Mr: umur 28 baru fikir la..(bukan umur sebenar)
okey tak Mr. Charming ain?perangai dia pun macam abah Ain..pentingkan pelajaran..
keputusan untuk isi borang semakin membuak-buak..hehehehe ain buat macam nie pun ada motif nyer....
nak adik-adik ikot jejak dan sebagai semangat kepada diorang...


  • setelah selesai sesuatu kepuasan amat diperlukan...KEGEMBIRAAN.. tahu la Ain nie seorang yang suka bejalan, bersiar-siar, makan angin dan yang sewaktu dengan nya.. pekara cam nie dapat buat ain rasa happy dan segala yang terbeban di kepala akan hilang seketika.. biar pun keluar tu untuk dapatkan maklumat. ain tetap happy sebab keluar dapat lihat dunia luar kampus..hahahah.. selain tu, ada banyak benda yang buat ain happy..teman-teman seperjuangan memberi sokongan dalam setiap yang dilakukan.. lepak-lepak dengan diorang..semester akhir la katakan..lepas nie bila ag nak jumpa diorang..dah buat ayat sedih pulah dah...apa-apa pun happy la dengan kengkawan sekarang.

 

Sekian cerita suka duka tentang kehidupan yang telah Ain tempuh..walaupun kita memohon pada Nya agar beri kegembiraan..Dia tetap beri kedukaan kepada kita.. tak indah hidup nie kalau asik gembira sahaja..

Mesti korang pelikkan dengan gambar yang bersepah-sepah (biar tersusun pun) kat dalam entry kali nie.. sebenarnya nak bagi tahu korang yang Ain baru sahaja selesai menjelajah masjid terapung, kuala Ibai Terengganu. nie bukan kali pertama ye..ini adalah kali kedua..mas nie kami baru balik dari amek maklumat dekat pejabat perikanan chendering..balik tu singgah jap..sempat bagi ikan makan lagi..rezeki sampai-sampai ada abang jaga tu tengah bagi makan ikan..so join la dia sekali..hehehe...



Nie tak ada benda nak dibuat..ewah-ewah, cempung dalam laut baru tau..hehehe.. keja ada tapi bosan..untuk rehatkan minda yang tepu(biar malas yang menguasai pun) Ain edit la gambar sampai jadi macam nie...nampak cute tau..tutup mata bagi yang kata tak cute...hehehe

Motif this picture???? cuba amati betul-betul.. cik hidayah kita tengah seronok sambil angkat tangan gengam jari..mulut sebut yes..yes..yes... (faham la kan gerakkan tangan dia macam ne) alamak, korang mesti tanya kenapa dia seronok macam tu kan? dia nie kalau bab parking kereta kat maidin, giant, baik pun kat mana-mana yang sesak memang fail la.. tapi bukan tak leh parking terus.. dia jenis memikir...kalau ajak dia kuar dan dia drive..mesti 4 hari 5 malam duk pikir jalan la.. parking la... dan kali nie dia berjaya parking dengan baik tanpa ragu bin waswas....hahaha...hakikat sebenar tak banyak kereta pun time tu sebab parking jauh dari pintu masuk Maidin..hehehe.. apa pun solute la sebab dia berani bawak kereta..bukan macam Ain...hehehe... maaf cik hidayah, Ain bukan nak kutuk cuma nak abadikan nama U dalam My blog jer..suka tak??(senyum tu suka la)hehehe...

 Celoteh hari ini berakhir macam nie je....................





Sabtu, 14 April 2012

Holiday With You

Assalamualaikum..
Dalam segmen kali ini ain nak cerita tentang pekara yang tak terduga yang ain telah buat.. ala korang pun mesti tahukan..yang ain nie pantang ada cuti dia la orang pertama nak balik kampung.. tapi kali nie berbeza semangat nak balik kampung tu ada tapi di kuburkan bersama mentari senja konon-konon nak siapkan kerja yang mengunung tu tapi takde la tinggi gunung kinabalu... hehehe bila dah cakap taknak balik tu memeng dari awal tak peduli la nak cari tiket ke apa untuk balik kampung. tapi bila sampai hari kawan dah berangkat balik kampung.. mula la dia gelabah biawak.. duduk atas kerusi temenung macam mati kucing(ala macam suka sangat kat kucing)... baring atas katil mengalir air mata macam mati suami (biar belum kawen ag).. nak tido pun tak lena..nak buat kerja pun tak jadi..alih-alih p beli jugak tiket.. hajat hati balik kejap je... janji balik kampung...


Tiket bas terlewat kerana dah habis orang pakat nak balik kampung.. terpaksa balik siang.. ain pulak jenis tak suka balik siang.. amat penat dan terasa terlalu lama.. dah nak balik sangat siang pun siang la. Masa dalam bas sikit punya payah nak tido.. dah pening kerana bau aircond bas.. nak muntah segala bagai ada.. tu yang malas balik siang.. walaupun tak leh tido..pejam gak ar mata nie.. bila bas berenti baru buka mata.. sampai ke butterworth ada kot dua kali tertido.. tu kejap je.. dah tu cuba untuk tido balik dengan harapan akan sedar bila bas berenti dekat parit buntar.. tunggu bas berenti tak juga berenti.. rasa dah lama bas jalan.. sekali berenti juga. bukak-bukak mata, apa ag terkejut beruk la, beruk pun tak terkejut macam nie.. punya besar dia tulis Perhentian sebelah Bukit Merah..apa lagi kalut bangun sambil duk heret kain pelekat abah ain, p dekat driver tanya turun tol mana..dia cakap turun tol kemunting.. parah-parah..adik yang duk umah mana ada lesen nak amek ain dekat kemunting..adik-adik yang lain semua ada hal masing-masing.. abah!!telepon abah.. abah baru turun tol bukit merah..sekali lagi aku keriaw.. abah baru balik dari kedah..aku suruh abah tunggu di kemunting..so abah la amek aku...


~Habiskan Cuti Bersama "ABanG"~

Abang maksud ain adik ain yang lelaki tu..cuti kali nie banyak masa ain habiskan bersama dia..hehehe..

bermula la ekspedisi masa cuti, join abang p taman tasik..jelajah karnival ziarah for peace.. seharian di sana..mengusik orang.. lihat telatah orang...macam-macam ragam la.. banyak garai ain lawat tapi satu pun tak sangkut.. mana tak nyer kuar dengan abang jangan harap nak dapat sangkut satu dua barang.. tengah belek dia mai tarik tangan ajak p gerai lain pulak..adoi la...dah bekenan dia pulak cakap tak lawa la.. tak sesuai la.. banyak songeh..yang sebenarnya nak suh jimat duit ye tak bang??hehehe..

penat bejalan rehat sebentar

kak ngah, bukan leh cite banyak-banyak mau kena sepak..hehehe..

tak kusangka..tak ku duga.. ingat balik umah nak rehat..lepas ipoh..sapa sangka??? tak di rancang pun.. bangun pagi tu sebab nak tengok abang p ipoh untuk interview tentera darat. abah, mama, adik-adik yang lain pun turut menyaksikan subuh yang indah tu.. bila dia dah gerak pergi ada kot tak sampai 5 minit abah suh call dia bagitau pergi naik kereta..abah tak harap dia naik motor.. so jadi teman nyer ain la.. sampai ipoh turun tol jelapang ain call la sorang hamba Allah (mr. Zul ) ni untuk minta bantuan.. tak tahu nak tuju kemana..adik pulak diam je.. masih memikir agak nyer..ye tak abg??? sampai sana abah ajak mr zul tu g makan.. aku turutkan je la.. ingat pertemuan berakhir di restoran tu je.. rupanya berpanjangan sampai kat kem.. rajin dia melayan abah ain yang banyak cerita.. mula-mula tu kesian gak tapi apa boleh buat...hehehe.. abah kalau mula becerita mau 3 hari tak habis... thanks ye mr Zul sebab sanggup layan kerenah ain dan abah.. satu ag thanks untuk sanggup susah payah membantu kami...jangan lupa datang umah.. abah berharap tu.. kami keluar jam 6 pagi..kami sampai umah semula 6 petang macam tu.. muka muka bosan menunggu....

Mr Zul khusuk dengar cerita abah...

penantian satu yang membosankan.. demi mu abang..

hari yang di lalui bersama keluarga..ternyata mambahagiakan ain... yang best tu abang banyak menceriakan keadaan..semua leh masuk.. layan adik-adik main.. percaya la kalau abang takde diorang nie pun tak happy.. abang penyeri hidup diorang.. depan je duk bising abang suka kacau dioarang tapi hakikatnyer diorang sayang abang diorang nie.. hehehe tol tak adik-adik ku sayang???

team baju unggu...sesat sorang baju kuning..

main apa tah...tgok abang join sama..

merayap bersama abang sangat best..abang bagi bawa kereta..hehe..tapi tu la kalah cikgu driving skul je.. bising itu ini..hehehe.. cek tau la cek dah ada lesen.. tapi jarang wak kereta.. hehehe...masa nak kuar parking ag dah kena marah..hehehe.. abang kalau dia bising mengalahkan abah..hehehe sory abang mengumpat hang sikit..

satu pekara yang ain tak percaya sal abang... sejak bila dia rajin membaca?? muskil nie.. betoi ker nie abang?? hehehe.. tabik ar sama abang..

khusuk nyer dia membaca

jeng..jeng.. buku nie dia baca.. alhamdulilah...sejuk perut mama mengandung..hehehe..

sekian sahaja cerita cuti ain kali nie..banyak masa ain habiskan bersama abang..ye la kami dua je yang tak buat apa..duk umah je..merayap la keja nyer.. kagum sebab abang dah cekap bawa kereta... bila agaknyer abang nak beli kereta ye??? punya seronok duk merayap sampai lupa nak beli tiket balik kampus..hahaha..ada ke patut??masin mulut kawan ain..balik kampung lupa dah nak balik kampus...hehehe..ternyata la ku selesa disana..hehehe

mohon maaf ye abang, saje nak story sal hang.. sebenarnya bangga ada adik macam abang...hehe jangan terharu lak ye..kalau terharu cepat masukkan dalam akaun 500 ringgit malaysia..hehehe

~akak doakan yang terbaik untuk adik-adik akak~

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers